What3words:

Küresel Posta Kodu Sistemi

what3words posta kodu sistemi

Kargocuya adresinizi verirken sorgu odasındaki suçlular gibi mahalle, cadde, sokak, numara ve hangi saatler arasında evde olduğunuz bilgisini de vermekten sıkılmışsınızdır. Bunu çözen bir posta kodu sistemi geliştirilemez mi?

Bu soruna çözüm geliştirmek üzere Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Ulusal Adres Veri Tabanı'nı (UAVT) geliştirdi. Buraya mahalle, cadde, sokak ve dış kapı numarası girildiğinde size özel olarak üretilmiş UAVT kodunuzu alabiliyorsunuz ama size yine karışık bir kod veriliyor. Bunun yerine çiçekler, böceklerle ifade edilmiş, daha cici bir posta kodu sistemi geliştirilse ne güzel olur değil mi?

What3words.com adlı bir internet sitesi bu sorunu çözmüş ve küresel bir posta kodu sistemi geliştirmiş. Tüm dünyayı 3 metrelik karelere bölen bu firma, her bir kareyi rasgele olarak üretilmiş 3 kelime ile adlandırmış. Böylece dünyanın herhangi bir noktasının adresini verirken 3 tane anahtar kelimeyi söylemeniz kafi.

Örneğin, İstanbul'un incilerinden Galata Kulesi'nin adresini vermek istiyorsanız ///haşin.kablolu.kepçe demeniz yeterli. Paris'teki Eyfel Kulesi'nin adresini söylemek için de ///oluşmak.sumak.hipnoz kelimelerini kullanabiliyorsunuz. Bu kelimeleri alan birisi What3words internet sitesine gidip arama kutucuğuna girdiğinde direkt olarak adrese ışınlanıyor. Üstelik dünyanın her yerini kendi dilinizde adresleyebiliyorsunuz. Siteden 3 kelimelik adresinizi hangi dilde görüntülemek istediğinizi de seçebiliyorsunuz.

Sözlükte böyle bir küresel posta kodu sistemi için yeterince fazla sayıda kelime olmadığından ekleri de kullanarak kelimeleri türetmişler. Sonuçta 57 trilyon kareden bahsediyoruz. İngilizce hariç diğer dillerde sadece karaları adreslemişler. İngilizce'de kullanılan kelime sayısını 40.000'e çıkararak denizleri de bu posta kodu sistemine dahil etmişler.

3 kelimelik küresel posta kodu sistemini aklınıza gelen her türlü adresleme ve navigasyon işleriniz için kullanabilirsiniz. Üstelik sitedeki her bir kareyi WhatsApp veya Facebook gibi platformlarda link olarak paylaşabiliyorsunuz. Bu sayede artık uzun kodlar ve mahçup suçlular gibi detaylı ve uzun bilgi verdiğimiz günler geride kalıyor.

Mercedes bu uygulama ilk kullanan firmalardan biri. Bizde de UAVT geliştiricilerin hızlıca el atmasını arzu ettiğimiz güzel bir vizyon. Sadece bizim ülkemize özel bir sistem geliştirseler kafi.